Vad kostar det att renovera ett badrum?

Sharing is caring!

Att renovera badrummet till standardkvalitet kostar ca. 7 500 kr/kvm. Vill man göra en lyxigare renovering blir priset ca. 10 – 20 000 kr/kvm beroende på materialval. Då badrum brukar vara ca 5 kvm stora är ett vanligt totalpris 40 – 100 000 kr. Priserna inkluderar material & hantverkare.

I den här artikeln pratar vi mer om vad det kostar att renovera sitt badrum, men även viktiga aspekter som du måste ha i åtanke samt hur du kan finansiera sin badrumsrenovering rent praktiskt.

 

Så mycket kostar de olika delarna i en badrumsrenovering

  1. Kakel till väggar och tak: Kostar i regel mellan 80 och 500 kronor per kvadratmeter.
  2. Badrumsmöbel för handfat: Kostar vanligtvis från 1 500 till 10 000 kronor. Luxuösa insatser av natursten kostar dock cirka 10 000 kronor per kvadratmeter.
  3. Kran för handfat: Kostar i regel mellan 1 000 och 3 000 kronor beroende på design och materialval.
  4. Badkar: Kostar vanligtvis mellan 3 000 och 15 000 kronor. Badkar av jacuzzi-typ kostar i regel från 10 000 kronor till 50 000 kronor.
  5. Dusch: En enkel duschhörna med draperi och enkel blandare kostar cirka 2 000 kronor, medan duschkabiner med mer avancerad funktionalitet i regel ligger på 5 000 till 15 000 kronor.
  6. Toalett: En toalett av standardkvalitet kostar vanligtvis mellan 2 000 och 5 000 kronor på byggvaruhus likt Byggmax.

 

4 viktiga faktorer vid badrumsrenovering

 

1. Hur länge ska projektet fortgå?

Om du bara har ett badrum är det av stor vikt att renoveringsarbetet inte drar ut på tiden. Mer specifikt ska du se till att allt planeringsarbete slutförts innan badrumsrenoveringen påbörjas, så att du inom rimlig tid återigen kan gå på toaletten och duscha precis som vanligt.

 

2. Måste du ha ett bygglov för att renovera badrummet?

Om du bor i en bostadsrättförening är det viktigt att du kontrollerar huruvida ett bygglov krävs. Som tumregel behöver du inte ett bygglov såvida du endast ska byta ut badrumsdetaljer likt möbler och blandare. Men om renoveringen kan påverka fastighetens konstruktion behöver du nästan alltid ett bygglov.

 

Läs mer: Väggvärme kan vara ett bra alternativ för ditt nya badrum.

 

3. Kontrollera alltid skicket på ditt badrum

När du är i färd med att renovera ditt badrum är det även en god idé att kontrollera huruvida rör och/eller elledningar behöver bytas ut. För att byta rör tillkommer en arbetskostnad på mellan 400 och 1 400 kronor, medan det oftast kostar mellan 400 till 1 000 kronor att få badrummets elledningar utbytta.

 

4. Tänk på att allting ska få plats

En badrumsmöbel med dubbla handfat tar stor plats, detsamma gäller för tekniskt avancerade badkar samt duschhörnor. Du måste alltid kontrollmäta så att du är 100 % säker på att dina badrumsmöbler verkligen får plats. Det är aldrig hantverkarnas ansvar att kontrollera detta, så mät noggrant enligt de produktspecifikationer du fått ta del av.

 

5. Hur kan man finansiera sitt badrum?

Att renovera sitt badrum är dyrt, och det slutgiltiga beloppet kan bli stort. I synnerhet om du ska renovera flera badrum på samma gång. Som låneportalen Enklare poängterar är 500 000 kronor en vanlig lånesumma för privatlån som oftast nyttjas vid renoveringsprojekt, vilket du kan läsa mer om på deras webbsida.

Mer specifikt är det oftast mest fördelaktigt att ta ett privatlån såvida man ämnar finansiera sitt badrum, och utöver det kan det även vara en god idé att höja sitt bolån. Ett maxtak på 85 % tillämpas dock för bolån, vilket medför att privatlån oftast utgör det mest flexibla finansieringsalternativet.