Så fungerar Solenergi

Sharing is caring!

Solenergi är en oerhört bra och smart lösning. Inga delar som rör sig och kan gå sönder, och så länge solen lyser producerar anläggningen prima el, rakt in i ditt vägguttag, men… Hur går det till när solens varma strålar ombildas till ström?

Inledning

Egentligen kan man skilja på två olika slags anläggningar. Dels finns de riktigt stora anläggningarna, där solpanelerna står uppradade på marken. Ibland är de så stora att de till och med kallas för solcellspark eller bara solpark. Den andra typen av anläggning, som också är den jag kommer att fokusera på i fortsättningen av den här artikeln, är den som sitter fast på tak. Den typen kan finnas på bostadsrättshus, hyreshus, villor, företagstak eller egentligen vilket annat tak som helst.

Grunderna för solceller

Kanske har du hört både ordet solceller och solpaneler, och undrat över skillnaden? Svaret är att solpanelerna består av sammanlänkade solceller, och det är solpanelerna som monteras på taket.

Själva energiproduktionen sker i solcellen genom att solens strålar skapar spänning mellan solcellernas framsida och deras baksida. Genom att koppla samman dessa två, får man ut ström.

Likström och växelström

Som du vet finns det ju två sorters ström. Den ena sorten är likström och den andra växelström. Den rent tekniska skillnaden går vi inte in på här, men din tv, brödrost eller lampa tycker i alla fall inte om likström. Därför måste strömmen omvandlas till växelström. Det gör man med hjälp av en växelriktare, som också utgör enheten som du styr din anläggning från.

Rätt mängd ström

Det luriga med ström är ju att det är väldigt svår att spara. Om du inte använder den, måste någon annan göra det. Därför är det så bra att koppla upp sig mot elnätet när man har solceller, för då kan man sälja överskottet av energi som ibland uppstår. (Om man vill kan man medvetet bygga sin anläggning lite överdimensionerad i förhållande till ens egna behov, för att alltid kunna sälja lite ström.)


Underhåll

I nästan samtliga fall när man ska investera i något, måste man ta ställning till underhåll. Ofta blir det mycket jobb, eller kostnader för att någon annan underhåller saker åt en. Så är det inte med solceller. Du behöver inte ens torka av smuts från dem, för de påverkas i princip inte alls av det. Faktum är att solceller är så gott som underhållsfria under hela sin livslängd.

Mörker, moln och snö

Den som har ägt en solcellsdriven miniräknare någon gång tänker säkert på vad som händer en mulen dag, på natten eller när det snöar på panelerna. Låt oss börja med natten. Om det inte finns något ljus att omvandla till energi, blir det ingen ström. Det är ett lika självklart samband som kaffe och kommunala tjänstemän. Inget kaffe, ingen administration. Moln och snö är däremot inga problem. Det räcker gott och väl att det är ljust för att solcellerna ska jobba. Det behöver inte vara soligt väder. 

Mest energi får man under sommartid, en riktigt solig dag är såklart det allra bästa om man vill ha el. Å andra sidan är begreppet sommar ganska frikostigt använt här. Allt mellan mars och oktober räknas. 

Hur mycket el får jag ut

Om du lyckas mäta hur mycket energi solen ger på ditt tak, ska du veta att dagens solceller omvandlar ungefär 10 – 15 % av den energin till elektricitet. 

Mer information får du gärna av Hemsol. Du är varmt välkommen att besöka deras webbsida.