Så fungerar Ikea smart hem; eller Ikea Trådfri

Sharing is caring!

Ikea är en storspelare inom smarta hem-nischen. Deras egenutvecklade smarta hem-system Trådfri är dessutom kompetent, och inkluderar bland annat smarta högtalare, smarta persienner samt smarta strömbrytare. Ikeas smarta hem-produkter är dessutom bra prissatta i jämförelse med konkurrenternas smarta hem-lösningar.

Innan artikeln fortgår vill jag passa på att tipsa dig om en teknikblogg som jag gillar, som heter Teknikguiden. Där kan man hitta installationsguider för bland annat Linux samt Windows och tips om spel som precis släppts. Jag gillar även det faktum att artiklarna är pedagogiska, så att man inte tappar bort sig.

 

Ikea Trådfri; ett smart ekosystem

Ikea Trådfri inkluderar stöd för Siri, så även Googles röstassistent. Tack vare det kan man styra all funktionalitet genom att prata med sin mobiltelefon, men Ikea erbjuder även en smarta hemmet-app som gör att man kan kontrollera hela systemet med hjälp av ett fåtal knapptryck.

Den enda nackdelen med Ikea Trådfri är att man måste ha en basenhet, eller hubb, för att deras smarta hemmet-system ska fungera. Basenheten är dock bra prissatt, och återfinns på Ikeas smarta hemmet-sidor.

Som jag tidigare nämnt är Ikeas smarta hem-lösning prispressad. För att nämna ett exempel kostar en smart och energisnål glödlampa bara 79 kronor på Ikea, medan lampor som tillhör konkurrerande smarta hemmet-system likt Samsung SmartThings och Philips Hue kostar minst dubbelt så mycket.

 

Bra produkter som inkluderas i Ikeas smarta hemmet-satsning

 

1. Ikea Trådfri gateway kit

Startpaketet vid namn Ikea Trådfri gateway kit kostar i skrivande stund 299 kronor, och inkluderar en smart sändare som klarar av att kommunicera med alla smarta hemmet-produkter som säljs på Ikea. Det startpaket som även inkluderar två smarta lampor är dock endast tillgängligt i USA.

 

2. Ikea Trådfri smarta lampor

Ikeas smarta lågenergi- och LED-lampor kostar från 69 kronor styck. De mer påkostade lamporna som bland annat kan skifta färg kostar dock i regel cirka 199 kronor.

 

3. Ikea Trådfri dimningsset

Ett Ikea Trådfri-märkt dimningsset kostar från 99 kronor, och då inkluderas även en lågenergilampa. Mer avancerade dimningsset med fler inställningsmöjligheter kostar dock cirka 500 kronor styck. Samtliga dimningsfunktioner kan styras med hjälp av Ikeas smarta hemmet-app alternativt Siri eller Googles smarta röstassistent.

 

4. Ikea Trådfri rörelsesensor

En rörelsesensor som slår på ljuset per automatik kostar endast 99 kronor styck. Rörelsesensorn klarar som mest av att förfoga över 10 lampor, men du kan förvisso komplettera ditt smarta hemmet-system från Ikea med fler rörelsesensorer om du så önskar.

 

Läs mer: Så fungerar solenergi.

 

5. Ikea Trådfri smarta högtalare

Ikea och Sonos samarbetar med varandra. Sonos ansvarar för den tekniska hårdvaran, medan Ikea ansvarar för att tekniken implementeras i möbeln på ett genomtänkt sätt. Ikeas smarta hem-högtalare Symfonisk kostar endast 990 kronor, och kan dessutom fungera som en hylla.

Du kan även sammankoppla flera Symfonisk-högtalare om du så önskar, för att på så sätt få stereoljud i samband med att du spelar upp musik eller tittar på en film. Högtalarna är dessutom av Wifi-typ, vilket innebär att ljudkvaliteten är bättre i jämförelse med traditionella bluetooth-högtalare.

 

Ikea Trådfri – en videogenomgång

I videon nedan pratar Youtubern Tony Andersson mer om hur Ikea Trådfri fungerar.