Vattenburen golvvärme – bra att tänka på

Sharing is caring!

Drömmer du också om ett varmt och skönt golv? Kanske i badrummet? Vattenburen golvvärme är perfekt för att värma upp huset och samtidigt skapa en trevligare atmosfär. Om du redan har ett vattenburet system är vattenburen golvvärme perfekt. Om inte går det naturligtvis även att installera elektrisk golvvärme. När man utför en vattenburen golvvärme installation lägger man speciella rör under golvet. I dessa rör leds sedan varmvatten som på så sätt värmer upp golvet. Vattenburna golvvärmesystem brukar ge en behaglig och jämn värmespridning.

Du kan utföra en vattenburen golvvärme installation på olika sätt, bland annat genom:

  • Man gjuter in golvvärmen.
  • Man använder spårade spånskivor med en värmespridningsplåt.
  • Man lägger golvvärmen direkt i bjälklaget med bjälklagsplåt.

Med installerad vattenburen golvvärme kan du ofta stänga av eller sänka temperaturen på radiatorerna i huset då värmen från golvet sprider sig och värmer på så sätt upp luften. Läs igenom information om både vattenburen och elektrisk golvvärme för att jämföra och hitta det bästa alternativet för dig.

Vattenburen golvvärme pris

Det kostar en del att anlägga golvvärme, särskilt vattenburen. Dock kan du använda dig av ROT-avdraget när du anlitar hantverkare som lägger golvet. Det ger ett bra kostnadsavdrag som kan göra stor skillnad på totalpriset. När det kommer till vattenburen golvvärme pris skiljer sig kostnaderna åt rejält mellan olika varumärken. Hos stora byggvaruhus kan du exempelvis oftast hitta lågprisvarianter. Om du är osäker kan du alltid låta rörmokaren välja, han eller hon har koll på vad som passar bra i ditt hem. Se bara till att be om en offert på badrumsrenovering från flera olika aktörer innan du utför jobbet, för att på så vis kunna jämföra dem.

Du får ofta räkna med att lägga cirka 100 000 kronor för vattenburen golvvärme på en villa runt 200 kvm. Materialkostnaden ser oftast ut så här:

  • Golvvärme + slang = 50 000 kronor
  • Fördelare = 5 500 kronor
  • Shunt = 8 700 kronor
  • Fördelarskåp = 3 700 kronor
  • Termostat = 10 000 kronor (för tre stycken)

Detta pris är för ett lite mer avancerat premiumsystem från tillexempel LK, som bland annat fungerar trådlöst om så ansökas.

Utöver ovan kostnader tillkommer även själva arbetskostnaden. Då priset för vattenburen golvvärme är relativt högt är det alltid viktigt att jämföra mellan olika företaget. Men kolla inte enbart på priset utan se även över recensioner för att hitta hantverkare som känns pålitliga.

När golvet är på plats

När du väl valt ut vilken sorts golvvärme du vill ha och redan anlitat dina hantverkare behöver du sedan vänta. Om du lägger vattenburen golvvärme under klinkergolv ska detta golv fogas. Efter att fogningen har lagts behöver detta härda i minst 28 dagar innan du kan börja använda värmen. Under dessa dagar behöver underlaget fukt för att inte processen, själva härdningen, ska avbrytas.

Om du däremot väljer att lägga vattenburen golvvärme under trägolv gäller vissa andra saker. Till exempel ska du se till att välja rätt sorts trägolv, inte med för tjock yta då värmen inte kommer igenom optimalt. Därtill ska yt-temperaturen på trägolv aldrig överstiga 27 grader. Tänk på att vissa träslag fungerar sämre med vattenburen golvvärme, som exempelvis bok och lönn. Dessa träslag tål inte temperaturskillnader särskilt bra.

Golvvärme bygghöjd

För att du inte ska förlora höjd i det rum du anlägger vattenburen golvvärme i behöver du jämföra bygghöjden. Olika golvvärmesystem påverkar höjden olika mycket. Detta kan du med fördel fråga en hantverkare om.