Elektrisk golvvärme – saker som är bra att veta

Sharing is caring!

Elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme är ett utmärkt alternativ för dig som inte har vattenburen golvvärme. Det är passande även för dig som endast vill ha golvvärme i ett rum då anläggningskostnaderna är betydligt lägre än ett vattenburet system. En annan fördel med elektrisk golvvärme är att du kan njuta av ett varmt golv hela året. Det vattenburna systemet använder man inte lika mycket under sommaren, så den som installerar ett vattenburet golvvärmesystem har sällan golvvärme under sommaren.

För dig som vill anlägga elektrisk golvvärme finns det många saker som är bra att tänka på. Till exempel bygghöjd och vilket golv du har ovanpå golvvärmesystemet. Elektrisk golvvärme är särskilda värmeslingor som läggs under golvets yta. Processen för att anlägga den här sortens golvvärmesystem är i regel enkel, prisvärd och snabb att utföra.

Värmer inomhusklimatet

Då elektrisk golvvärme är väldigt effektiv och ligger ytligt under golvskiktet, sprider sig värmen oftast bra i rummet. Till skillnad från ett vattenburet golvvärmesystem som i regel är lite långsamt om du exempelvis vill kunna höja och sänka temperaturen, är elektrisk golvvärme väldigt snabb. Du kan enkelt justera temperaturen för att göra rummet varmare eller svalare.

Det finns i regel fyra stycken sorter inom elektrisk golvvärme:

  • Värmekabel
  • Golvvärmefolie
  • Lågvolt
  • Självreglerat system

Den vanligaste typen av elektrisk golvvärme är den man anlägger med en värmekabel. Värmekablar är det vanligaste alternativet till exempelvis badrummet. Du kan köpa värmekabel som metervara och per effekt. Vilken sort du väljer beror på hur du har tänkt installera värmekabeln. Ibland gjuter man in värmekablarna i flytspacklet och då passar det bäst med golvvärmekablar på 10 eller 12 W.

Med en självreglerande golvvärmekabel får du en väldigt jämn värmespridningen eftersom effekten som värmekabeln utgör minskar kontinuerligt i och med att den blir varm. Den här sortens värmekabel kan du köpa i ett paket men också som löpmeter.

Elektrisk golvvärme i matta

Elektrisk golvvärme under trägolv

Även om golvvärme är kanske mest populärt i badrummet går det självklart även att lägga golvvärme i andra delar av huset. Om du vill lägga elektrisk golvvärme under trägolv är det bästa alternativet golvvärmefolie. Anledningen är att trägolv, gentemot exempelvis klinker, inte sprider värmen på ett lika optimalt sätt. För att golvet inte ska ta skada ska temperaturen helst aldrig överstiga 27 grader. Du kan hitta smarta golvvärmesystem med självreglerande temperaturbegränsade funktioner.

Termostat till elektrisk golvvärme

Termostat är också något som är bra att köpa hem till ditt elektriska golvvärmesystem. Med en termostat kan du enkelt ha koll på golvets temperatur samt höja och sänka när du känner för det. Det finns många sorters golvvärmetermostater att välja bland. Vissa har timerfunktion och kan då ställas in efter dag eller vecka. Andra termostater ser ut som rattar som du helt enkelt vrider på när du vill höja eller sänka värmen.

Tänk på att du aldrig får utföra elektriska installationer, du behöver ta hjälp från en certifierad elektriker. Däremot kan du definitivt utföra stora delar av installationen och anläggningen på egen hand, genom att förbereda golvet för värmekablarna.