Golvvärme – hur väljer jag rätt?

Sharing is caring!

Golvvärme

Golvvärme kan kanske vara det mest lyxiga i ett hem. Tänk en kylig decembermorgon när du ska in i duschen. Det är inte skönt att ställa sina barfotafötter på det iskalla golvet. Nej, med golvvärme är det alltid varmt och skönt om fötterna. Samtidigt är golvvärme också ett sätt att värma upp huset på, inte bara för att värma fossingarna.

Men om du vill skaffa bergvärme, hur vet du då vilken sort som är bäst för ditt hus? I regel pratar man om vattenburen golvvärme och elektrisk golvvärme. Ett eldrivet golvvärmesystem är ofta bra om du håller på att renovera vissa delar av huset eller bygger till. Dock är ett vattenburet system att föredra om du vill ha golvvärme över hela huset. Anledningen är att ett vattenburet system är betydligt dyrare att anlägga än att koppla in elektrisk golvvärme.

Man måste hela tiden jämföra driftkostnad med installationskostnad. Ska du endast värma upp ett eller två rum i huset med vattendrivet golvvärmesystem kommer investeringen bli dyr gentemot det du får. Ett smart knep är däremot att installera en bergvärmepump för att minska husets uppvärmingskostnader. Läs mer om hur det går till och vilka produkter som finns på https://e-klok.se/bergvarmepump.

Vilket golv fungerar med golvvärme?

Det finns mängder av golvtyper som fungerar med golvvärme, dock fungerar värmen optimalt om det kan komma igenom golvmaterialet på ett enkelt sätt. Då fungerar det exempelvis perfekt med klinker eller plastmattor. Du kan även anlägga golvvärme under trägolvet, men då ska inte golvet vara för tjockt så att det hindrar värmen från att stiga.

Inte någon värmebesparing

Att tänka att man ska installera golvvärme för att minska sina uppvärmningskostnader är fel. I regel görs inga större besparingar på att anlägga golvvärme. Däremot kan det finnas risk att nyinstallerad golvvärme helt plötsligt blir en energitjuv. Det är viktigt att försöka sänka inomhustemperaturen med någon eller ett par grader för att sänka kostnaderna.

Om du vill kunna använda golvvärme som värmebesparing behöver hela golvbjälklaget vara ordentligt isolerat. Bäst är det förstås att anlägga golvvärme vid nybyggen då du har möjlighet att påverka konstruktionen av huset så det är bättre lämpat för golvvärme.

Kan jag lägga golvvärme själv?

Du kan absolut utföra delar av golvvärmen på egen hand. Men vid själva installationen, särskilt om du väljer ett elektriskt system, måste en certifierad elektriker utföra installationen. Du kan alltid förbereda golvet och låta en fackman komma och utföra de sista bitarna.

Golvvärme i badrum kräver desto större försiktighet då detta är ett våtrum. Att mixtra med rörledningar och el är inte något att rekommendera utan kunskap.

När du ska välja ut golvvärme är det bra att tänka extra noga på dessa fyra punkter:

  1. Läs på för att lära dig mer om de två typerna av golvvärmesystem – elektriskt och vattendrivet
  2. Se till att investera i golvvärme som även har termostat. Bra att veta är dock att golvvärme med termostat ibland är lite trögt, det kan ta tid att växla upp eller ner temperaturen.
  3. Läs på och rådgör hur lång livslängd golvvärmealternativet förväntas ha.
  4. Var noga med att alltid stänga av golvvärmen under de perioder som du inte vill använda det. Till exempel under sommaren.