Fördelar med Väggvärme

Sharing is caring!

Väggvärme är inte den vanligaste uppvärmningskällan i svenska hus, men det är ett uppskattat val i andra länder och något som blir alltmer populärt i vårt avlånga land.

Uppvärmningen fungerar genom att installera rör med varmvatten i väggarna, som därefter hjälper till att värma upp rummet till en behaglig känsla. Väggvärme fungerar nästan likadant som golvvärme, vilket är mer vanligt att se i Sverige. Skillnaden är att rören är installerade i väggen eller i listerna, istället för i golvet. Det handlar alltså om strålningsvärme eftersom det varma vattnet skapar värme utifrån väggen, som därefter strömmar ut i rummet.

  • Väggvärme drar mindre energi än t.ex element. Därför kan väggvärme vara ett billigare alternativ än andra värmekällor.
  • Det kan vara toppen att installera väggvärme i badrum eller rum som är mer benägna att skapa fukt. Det finns därför mindre risk för fuktskador i de rum som har väggvärme installerat.
  • Väggvärme skapar en behaglig inomhuskänsla och en mer bekväm värme eftersom värmen fördelar sig enklare, då den strömmar ut från en större yta.

Istället för att värme kommer från mindre element, vilket också drar mer energi, strömmar den istället ut från större ytor. Detta hjälper till att skapa ett behagligt klimat inomhus. Detta gör så att det inte blir för varmt i rummet när värmen väl är påslagen.

Den största fördelen med väggvärme är att det kostar mindre än att ha element påslagna. Element utgör dessutom oftast högre grader av värme jämfört med väggvärme, men eftersom värmen istället strömmar ut från vattenfyllda rör skapas det en mer behaglig känsla inomhus.

Något som en del inte tänker på är att just väggvärme minskar fukten i väggarna. Detta kan vara smart om man bestämmer sig för att installera väggvärme i t.ex ditt badrum. Eftersom värmen kommer från uppvärmda rör istället för att värmen skapas direkt i luften, bildas det även mindre damm jämfört med luftvärme. Du kan alltså få en bättre luftkvalité genom att använda dig av väggvärme.

Är du intresserad av att läsa mer om väggvärme kan du göra det i den här artikeln av ekobyggportalen.